Teemme päivittäin töissä ja työelämän ulkopuolella ratkaisuja, joilla koitamme korjata eteemme sattuvia ongelmia. Monesti tuntuu, että hakkaamme päätämme seinään uudestaan ja uudestaan. Samantapaiset tai pahimmillaan jopa ihan konkreettisesti samat ongelmat kiertävät kehää ja päätyvät aina samaan pisteeseen. Ryhdymme ratkomaan tilannetta totutulla tavalla ja saammekin todennäköisesti asiaan helpotusta hetkeksi. Kunnes jotain tapahtuu ja piru on taas irti.
Teemme nopeasti uusia ratkaisuja, mutta liian harvoin pysähdymme todella miettimään, mikä oikeasti meni vikaan. Ehkä emme halua myöntää itsellemme, että aiemmin tekemämme korjausyritys meni pieleen. Ehkä meitä houkuttelee tuttu ja turvallinen keino ja ajattelemme kokeilla sitä vielä uudestaan. Jospa tällä kertaa se toimisi?
Mitäpä jos tekisit rehellisen analyysin? Mitäpä jos ihan oikeasti miettisit, miksi jokin toimintatapa ei tuota niitä tuloksia, joihin kuvittelit pääseväsi?
Jos et pystynyt noudattamaan loppuelämääsi tietynlaista ruokavaliota – sen sijaan että päätät ponnekkaasti kokeilla sitä uudestaan – kysy itseltäsi:
- miksi tämä ruokavalio ei tällaisenaan sovi minun elämääni? (koska siitähän tässä pohjimmiltaan on kyse, eikä siitä, että sinulla ei ole tarpeeksi itsekuria)
- mitä hyviä elementtejä ruokavaliossa oli, joita voisin omaan elämääni soveltaa? (koska jokaisessa ruokavaliossa on omat hyvät puolensa)
- miten voisin jatkossa huolehtia siitä, että pystyisin syömään tasapainoisesti ympäri vuoden? (koska sehän on terveyden kannalta paljon oleellisempaa, kuin rykäistä jotain nopeasti miinuskaloreilla)
Jos tammikuussa aloitettu liikuntaharrastus on jo jäänyt unholaan – sen sijaan että odotat seuraavaa syksyä tai uutta tammikuuta – kysy itseltäsi:
- miksi kyseinen liikuntaharrastus ei jäänyt osaksi arkeani? (etkö pitänyt lajista, oliko aikataulut hankalat, aiheuttiko treenaaminen kipua)
- mitä hyvää liikuntaharrastus elämääni toi ja miten sitä voisi soveltaa omaan elämään sopivaksi? (voisiko treeneissä käydä kerran viikossa neljän kerran sijaan, voiko harrastuspaikkaa / aikaa muuttaa)
- miten voisin jatkossa huolehtia siitä, että voisin harrastaa liikuntaa tasaisesti ympäri vuoden?
Jos työpaikalla esimiehen / kollegan kanssa pinna kiristyy – sen sijaan että ratkaiset asian valittamalla siitä työkaverillesi – kysy itseltäsi:
- miksi olemme jatkuvasti napit vastakkain ja mikä on oma osuuteni tilanteisiin?
- mitä positiivista yhteistyössämme on ja miten sitä voisi hyödyntää muilla yhteistyön osa-alueilla?
- miten voisin jatkossa huolehtia siitä, että vastaavia tilanteita ei enää pääsisi syntymään?
On paljon helpompaa aloittaa sama laihdutuskuuri uudestaan, ryhtyä taas tammikuussa treenaamaan tai jurmuttaa kerta toisensa jälkeen kahvihuoneessa siitä, miten esimies on typerä. Vaikeampaa on hyväksyä, että tämä nykyinen tapa ei toimi ja kysyä itseltään rehellisesti: miksi?